Protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Importanta respectarii dreptului de proprietate intelectuala sta in faptul ca acesta reprezinta un punct de sustinere important pentru dezvoltarea culturii unui stat. De asemenea, trebuie avut in vedere si efectul constructiv pe care respectarea acestui drept il are asupra individului.

In Romania, respectarea drepturilor de proprietate intelectuala se realizeaza prin doua institutii: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Pe plan mondial, Romania este membru fondator a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), cu care colaboreaza in permanenta.

Conform datelor furnizate de OSIM, in 2008 de pilda, de la inceputul anului pana la 30 septembrie, lucratorii vamali au oprit operatiile de vamuire in aproape 300 de cazuri, dupa ce s-a constatat ca marfurile respective incalcau un drept de proprietate intelectuala. Sunt retinute de-a lungul anului peste 17 milioane de produse categorisite drept contrafacute. Cele mai frecvente cazuri sunt inregistrate in cazul tigaretelor, alte produse contrafacute fiind de asemenea reprezentate de articole vestimentare, cosmetice sau articole de incaltaminte. Cifrele din 2008 sunt ingrijoratoare, mai ales in contextul in care acestea au crescut in urmatorii ani. Se propun astfel masuri de combatere ale acestor fenomene, precum colaborarea dintre OSIM sau ORDA si Autoritatea Nationala a Vamilor.

Respectarea drepturilor de proprietate intelectuala incurajeaza inovatia si cercetarea in anumite domenii. Dreptul la proprietate intelectuala contine prevederi centrate atat pe autor si pe apararea intelectualitatii lui, cat si pe lucrare in sine.

Sursa:http://www.alinagorghiu.ro/2014/03/29/protectia-drepturilor-de-proprietate-intelectuala/

(Visited 91 times, 1 visits today)

Pe aceasi tema:

Comments are closed.

Advertisement
Contact:
BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI. REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII, IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR. Pentru o oferta de pret va rugam sa ne contactati la :
mustateanu@gmail.com
Tel: 0768.511.900
Program:
Zilnic: 09-19 Sambata: 09-14
OSIM OEB WIPO OHIM AIPPI Grup Roman EPI ORDA