Marca protejata domeniu de internet

Salut. Cum pot contacta o persoana fizica care a inregistrat un domeniu web?

Daca a incalcat o marca inregistrata, care sunt variantele sa ii cer sa imi cedeze domeniul? Preferabil pe cale amiabila, dar si alte variante.

Multumesc.

R:

Il poti contacta numai prin intermediul formularului pus la dispozitie de RNC/RoTLD. Altfel datele de contact nu sunt publice in cazul unui domeniu detinut de persoane fizice.

Acu, despre cine are dreptate, marca sau domeniu avem 2 acte, 2 normative (nu stiu daca sunt la nivel de lege, insa sunt in regulamentele nationale si internationale de disputa pe domenii).

Avem deci art 7 din regulamentul de inregistrare la RoTLD

7. POLITICA DE DISPUTE. In cazul unei dispute privitoare la un Domeniu de Nume Internet inregistrat in cadrul Domeniului de nivel inalt .ro, disputa intre doua organizatii sau indivizi dintre care una din parti pretinde ca are un drept mai puternic de a inregistra respectivul Domeniu de Nume Internet, ROTLD va asista partile prin medierea cazului. ROTLD va cauta sa stabileasca daca poate fi gasita, prin interventia impartiala a colectivului ROTLD, o rezolvare mutual acceptabila a disputei.
Conform regulilor pentru inregistrarea de nume in cadrul domeniului .ro si a subdomeniilor sale, ROTLD poate suspenda in anumite cazuri delegarea unui Domeniu de nume Internet:
(1) numele de domeniu este utilizat intr-o maniera care cauzeaza confuzie in randul utilizatorilor Internet;
(2) numele de domeniu este administrat intr-un mod care care poate pune in primejdie operatiunile DNS-ului.
Daca medierea nu are succes, atat contestatarul cat si inregistrantul pot rezolva disputa intr-o instanta judecatoreasca din Bucuresti, Romania.

Si… acelasi articol din Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy de la ICANN (asta e de baza):

a. Applicable Disputes. You are required to submit to a mandatory administrative proceeding in the event that a third party (a “complainant”) asserts to the applicable Provider, in compliance with the Rules of Procedure, that
(i) your domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the complainant has rights; and
(ii) you have no rights or legitimate interests in respect of the domain name; and
(iii) your domain name has been registered and is being used in bad faith.
In the administrative proceeding, the complainant must prove that each of these three elements are present.

Am asistat la mai multe dispute de acest gen de-a lunul timpului si sunt 2 cazuri aici. Sa presupunem ca marca se numeste MARCA, si domeniul este MARCA.ro

– daca marca a fost emisa inainte de a se cumpara domeniul MARCA.ro e indubitabil ca MARCA fizica, protejata le OSIM, sau la un alt organism (sa zicem in EU) va avea castig de cauza. Nu am vazut cazuri in care daca domeniul vine dupa si se numeste Airfrance.ro sa ramana pe loc la cumparator, ci dimpotriva cred ca asta a fost unul din primele procese in RO acum ceva vreme, si normal ca AirFrance a castigat procesul… dar marca era deja protejata

– daca domeniul Marca.ro e deja cumparat si vin eu acum si protejez MARCA, s-ar putea sa nu mai am succes, de ce?? pentru ca trebuie sa indeplinesc cumulat, cu SI logic intre ele, cele 3 conditii de la ICANN: 1 = sa fie marca protejata identica cu numele de domeniu sau foarte aproape ca si denumine, si asta e ok, pe asta il am, 2 = daca cumparatorul de domeniu nu are niciun interes legitim si nici drepturi sa il posede, deja aici discutia se complica putin, si 3 = domeniul a fost inregistrat si e folosit in “rea credinta”.. aici deja e si mai si, si acum explic ce inseamna asta pe romaneste.

Daca eu am site-ul Marca.ro, dar am si firma Marca Ro SRL, si vand produse care se numesc marca sau sunt inrudite cu numele asta.. asemanatoare ca denumire, si sunt ok, nu fraudez, fac asta de ani de zile, imi platesc taxele de domeniu anual sau cum or fi ele, atunci nicio Marca nu poate sa-mi ia domeniul.

Deci, daca domeniul e mai vechi decat marca, sa luam acum un nume, “floricele vesele”, si am o firma care vinde flori online, si fac asta de ani de zile, am un buchet, o gama de buchete sub denumirea “floricele vesele” proprietarul marcii nu are cum sa-mi ia numele de domeniu “floricelevesele.ro”. Nu stiu daca e cel mai ok exemplu, insa, daca prestez ceva pe acel domeniu si fac asta cu buna credinta, atunci nu are cine sa-mi ia acel domeniu.

De fapt, ca si comerciant de buna credinta, ar trebui sa ma intreb cum de a dat OSIM-ul marca fara sa faca o verificare in prealabil, cand exista cineva care deja lucra in domeniul si cu numele acela de buna credinta de ani de zile.. Si Marca poate fi atacata in acest caz.

Sursa:http://ecompedia.ro/incalcare-marca-inregistrata-recuperare-domeniu-rotld.html
(Visited 65 times, 1 visits today)

Pe aceasi tema:

Comments are closed.

Advertisement
Contact:
BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI. REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII, IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR. Pentru o oferta de pret va rugam sa ne contactati la :
mustateanu@gmail.com
Tel: 0768.511.900
Program:
Zilnic: 09-19 Sambata: 09-14
OSIM OEB WIPO OHIM AIPPI Grup Roman EPI ORDA