Drepturile de proprietate intelectuală

Protejaţi-vă ideile de afaceri!

Aveţi o idee inovatoare care v-ar putea transforma radical activitatea? Înainte de a o face publică, ar fi bine să o protejaţi cu ajutorul drepturilor de proprietate intelectuală (DPI). Ideile mari au valoare doar dacă puteţi dovedi legal că acestea vă aparţin.

Ce înseamnă proprietate intelectuală?

Proprietatea intelectuală include produse, acţiuni sau procese pe care le-aţi creat şi care vă oferă un avantaj competitiv.

Există trei subcategorii:

  • Proprietatea industrială: invenţii (brevete), mărci înregistrate, desene industriale, noi varietăţi de plante şi indicaţii de origine geografică
  • Opere artistice protejate de drepturile de autor: lucrări literare şi artistice originale, muzică, programe de radio şi televiziune, software, baze de date, proiecte arhitecturale, creaţii publicitare şi de multimedia
  • Strategii comerciale: secrete comerciale, know-how, acorduri de confidenţialitate, producţie rapidă.

Cum îmi pot proteja drepturile de proprietate intelectuală?

Vă puteţi proteja proprietatea intelectuală cu ajutorul drepturilor de proprietate intelectuală stabilite de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI). Forma de protecţie depinde de tipul de proprietate intelectuală:

  • brevetele – împiedică părţile terţe să fabrice, să utilizeze sau să vândă invenţia dumneavoastră pe o anumită perioadă de timp, în funcţie de tipul de invenţie
  • mărcile înregistrate – protejează numele produsului, împiedicând alte companii să vândă un produs cu aceeaşi denumire
  • drepturile de autor – vă permit să controlaţi producţia, distribuţia, difuzarea sau reprezentarea publică a operei dumneavoastră. Drepturile de autor se acordă automat, fără să fie necesară înregistrarea oficială. Puteţi folosi imediat simbolul drepturilor de autor (copyright).

Vă puteţi adresa şi Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne , care se ocupă de înregistrarea mărcilor şi desenelor, precum şi Oficiului European de Brevete .

Drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate mai ales de legislaţiile naţionale. Apărarea lor în fiecare ţară din UE poate fi complicată şi costisitoare.Puteţi face economie de timp şi bani protejându-vă proprietatea intelectuală la nivelul UE. Astfel vă veţi asigura că inovaţiile şi creaţiile dumneavoastră sunt protejate peste tot în UE şi că obţineţi beneficii de pe urma lor.

Costurile legate de înregistrarea unei mărci se ridică la 1 050 de euro.

Pentru a obţine un brevet naţional vă puteţi adresa oficiului competent din ţara UE în cauză, iar pentru a obţine un brevet european trebuie să depuneţi o cerere la Oficiul European de Brevete. Totuşi, brevetul european trebuie să fie validat de oficiul naţional de brevete  din fiecare ţară în care aveţi nevoie de protecţie. În anumite ţări, legislaţia naţională  prevede traducerea brevetului sau plata unei taxe până la o anumită dată.

Falsificarea (imitarea frauduloasă a unui produs de marcă) şi pirateria (copierea neautorizată a unui produs protejat de drepturile de proprietate intelectuală) au atins proporţii alarmante. Acestea au implicaţii majore asupra inovării, creşterii, ocupării forţei de muncă, siguranţei şi sănătăţii consumatorilor.

În funcție de legislația națională și de țara de proveniență a bunurilor contrafăcute, autoritățile la care trebuie să apelaţi sunt autorităţile vamale, organismele de supraveghere a pieței (inspectoratele comerciale), poliția sau oficiile de brevete și mărci.

Protecţia împotriva falsificării

Administraţiile vamale sunt în linia întâi a luptei pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală la graniţele UE. Puteţi solicita reţinerea produselor suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală completând o cerere de intervenţie  a autorităţilor vamale naţionale.

Deşi cererile de intervenţie se depun la nivel naţional, ele pot beneficia de aceleaşi statut juridic în toate ţările din UE.

Sursa:http://europa.eu/youreurope/business/start-grow/intellectual-property-rights/index_ro.htm

(Visited 69 times, 1 visits today)

Pe aceasi tema:

Comments are closed.

Advertisement
Contact:
BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI. REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII, IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR. Pentru o oferta de pret va rugam sa ne contactati la :
mustateanu@gmail.com
Tel: 0768.511.900
Program:
Zilnic: 09-19 Sambata: 09-14
OSIM OEB WIPO OHIM AIPPI Grup Roman EPI ORDA