Marcă înregistrată

Marca înregistrată sau marca comercială, (în limba engleză Trademark, sau Trade mark), identificată prin simbolul ®, reprezintă un însemn distinctiv utilizat de un individ, organizație comercială sau altă persoană juridică pentru a identifica un produs sau serviciu în fața potențialilor consumatori, și pentru a arăta că toate produsele ce o poartă provin dintr-o sursă unică, pentru a face distincția între produsele sau serviciile proprii și cele ale altor entități. O marcă comercială este o formă de proprietate intelectuală, de regulă un nume, un cuvânt, o frază, un logo, un simbol, o imagine, sau o combinație a acestor elemente.

Proprietarul unei mărci înregistrate poate iniția proces pentru a preveni utilizarea neautorizată a mărcii pe care o deține. Înregistrarea unei mărci nu este întotdeauna obligatorie. Proprietarul unei mărci neînregistrate poate și el să inițieze proces, dar o marcă neînregistrată poate fi protejată doar în aria geografică în care este folosită sau în regiuni în care ar fi de așteptat să se extindă.

Cele mai vechi mărci comerciale utilizate

Zildjian, o companie producătoare de instrumente de percuție, deține cea mai veche marcă înregistrată folosită continuu până în ziua de azi în SUA. În primii două sute de ani, marca a fost utilizată în Turcia, familia mutându-se ulterior în SUA. Sticlarii venețieni au utilizat o marcă comercială de multă vreme. În diverse tratate, se spune că fierarii care fabricau săbii din Imperiul Romanau fost primii utilizatori de mărci comerciale.[1] Alte mărci comerciale utilizate vreme îndelungată sunt Löwenbräu, deținătorii căreia spun că este folosită din 1383, și Stella Artois din 1366.

Înregistrarea mărcilor se face la diferite oficii guvernamentale de înregistrare. Cele mai vechi mărci înregistrate în diverse țări au fost:

  • În Australia: 1905 – un logo cu un brad, utilizat de Fisons plc. pentru substanțe chimice.
  • În Hong Kong: 1874 – Marca Nestle cu un vultur pentru lapte condensat.
  • În Japonia: 1884 – o persoană așezată, marcă înregistrată pentru medicamente.
  • În Regatul Unit: 1876 – Triunghiul roșu al fabricii de bere Bass a fost prima marcă înregistrată conform legii înregistrării mărcilor din 1875.[2]
  • În SUA: 1870 – un vultur, marcă utilizată pentru vopselurile Averill Paints, nefolosită în prezent.[3]

Simboluri

În SUA, simbolurile ™ (pentru marcă neînregistrată) și ® (pentru mărcile înregistrate) reprezintă statutul legal al unei mărci și nivelul de protecție. Simbolul ™ poate fi utilizat cu orice marcă, iar ® se poate utiliza doar de către proprietarul unei mărci înregistrate oficial. Simbolul se aplică imediat în dreapta și deasupra mărcii.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Marc%C4%83_%C3%AEnregistrat%C4%83

(Visited 212 times, 1 visits today)

Pe aceasi tema:

Comments are closed.

Advertisement
Contact:
BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI. REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII, IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR. Pentru o oferta de pret va rugam sa ne contactati la :
mustateanu@gmail.com
Tel: 0768.511.900
Program:
Zilnic: 09-19 Sambata: 09-14
OSIM OEB WIPO OHIM AIPPI Grup Roman EPI ORDA